Kategorier
Blog

Vil du se mig spille Fortnite mor?

Kan forældre lære noget om deres barn, ved at se ham eller hende spille computerspil?

Selvom computer, I-pad, Playstation, X-box osv. næsten er blevet en del af den faste inventar i de fleste danske familier, så er det fortsat børnene og de unge, som bruger mest tid foran skærmen, når det handler om at spille spil, som foreksemple Fortnite, Minecraft, Roblox, Overwatch m.fl..

Blandt forældregenerationen omhandler en stor del af samtalerne om børn og unges computerspil og gaming primært, hvornår børn og unge skal have lov til at spille forskellige spil samt i særlig høj grad mængden af tid, som børnene eller de unge bruger foran skærmen. Begge dele er det vigtigt at forholde sig til på sit eget barns vegne, præcist som det er vigtigt at forholde sig til, hvornår ens barn må se bestemte film og hvorvidt ens barn kan have glæde af, at kunne lege med andet end Lego.

Dette indlæg er ikke en kommentar til hverken aldersbegrænsninger på forskellige spil eller passende tidsforbrug for børn og unge foran skærmen. Mit ærinde er derimod at vække interesse for, hvordan forældres interesse og deltagelse i børn og unges computerspil, kan åbne op for muligheden for, at lære sit barn eller unge menneskes personlige styrker og udfordringer bedre at kende.

I min hverdag som børne- og ungepsykolog, bruger jeg ofte tid på, at tale med børnene eller de unge om deres interesser og om de tidspunkter i deres hverdag, hvor de oplever at lykkedes eller at lade ny energi op. For nogle børn og unge handler de samtaler om håndbold eller fodbold og for en del af de børn og unge, som jeg møder, handler de samtaler om deres foretrukne computer eller playstation spil.

Men hvad kan man lære om børn og unge, ved at tale om eller deltage i deres foretrukne computerspil?

Min erfaring er, at elementer af børn og unges personlighed afslører sig i deres spil-præferencer og spil-adfærd, præcist som den gør det på en håndboldbane. Det er ikke de samme personlige egenskaber, som karakteriserer en playmaker og en fløj på håndboldbanen og hvis man spørger sit håndboldspillende barn, hvorfor han eller hun foretrækker den ene placering frem for den anden, vil nuancer af deres personlighed afsløre sig. På samme måde, vil elementer af din teenage søns personlighed afslører sig i både det spil han foretrækker, men også i den måde, som han spiller spillet på.

For eksempel er Minecraft og Fortnite to meget forskellige spiltyper og Fortnite er i sig selv et spil, som kan spilles på mange forskellige måder. Hvorvidt din søn, som spiller Fortnite, foretrækker at løse challenges, spille PvP (player versus player), duo, solo eller squad vil, kunne give dig indblik i din søns personlighed og oplevelse af egne styrker. De fleste børn og unge spiller naturligvis de enkelte spil på mange forskellige måder, men hvis de bliver spurgt, så har de oftest præfenrencer og præcist som på håndboldbanen, så er det forskellige personlige egenskaber, som afslører sig i deres svar. Men for at opdage det, kræver det naturligvis, at voksne og forældre interesserer sig for og stiller spørgsmål til en del af deres børns verden, som for mange forældre er lidt eller meget fremmed. Men det er min erfaring, at det i høj grad kan være forsøget værd. Både for barn og forælder.

Så næste gang din søn eller datter spørger om du vil se dem spille Fortnite, så grib chancen. Lav en aftale på forhånd om, at du må stille en masse spørgsmål, enten undervejs eller når det enkelte game er slut, så du ikke bryder deres koncentration under spillet, hvis det kan give anledning til frustration. Hold ikke igen med spørgsmålene. Spørg, hvorfor de vælger det spil de vælger, hvorfor de vælger det gamemode de vælger, hvorfor de vælger den karakter de vælger, hvorfor de vælger det våben de vælger, hvorfor de foretrækker, at spille alene eller sammen med nogen. Lyt til, hvordan de kommunikerer med deres medspillere, hvis de vælger at spille sammen med nogen, spørg hvilken rolle de selv synes, at de tager når de spiller sammen med andre. Og læg mærke til den glæde og tålmodighed dit barn eller din teenager udviser i sine forsøg på, at forklare spillet og sine egne præferencer til dig, mens du ved hvert svar bliver klogere på dit barns personlige egenskaber og bevæggrunde for glæden ved spillet.